D

e annuïteiten hypotheek en lineaire hypotheek hebben meerdere overeenkomsten, beiden zijn klassieke hypotheekvormen, waarbij de hele hypotheekschuld wordt afgelost. Gelijk aan een lineaire hypotheek zijn bij een annuïteiten hypotheek de bruto maandlasten hetzelfde, de netto lasten stijgen bij een annuïteiten hypotheek echter maandelijks. De maandelijkse lasten worden bij een annuïteiten hypotheek gevormd door een aflossing en rente. U lost in de eerste jaren bij een annuïteiten hypotheek nauwelijks af, maar betaalt wel een hoop rente. Naarmate de hypotheek langer loopt gaat u steeds meer aflossen en steeds minder rente betalen, waardoor u steeds minder profiteert van de fiscale renteaftrek en te maken krijgt met stijgende netto maandlasten.

U bepaalt bij een annuïteiten hypotheek zelf de looptijd, een kortere looptijd zorgt voor hogere maandlasten. Als u kiest voor een annuïteiten hypotheek, dan kiest u een veilige hypotheek, maar loopt u mogelijk wel rendement mis. De keerzijde van de medaille is echter dat rendement ook voor risico zorgt. Andere hypotheekvormen kunnen op basis van de fiscale renteaftrek verstandiger zijn, alleen bestaat bij deze hypotheekvormen geen zekerheid over de hypotheekschuld, voorbeelden zijn de spaarhypotheek en beleggingshypotheek.

Annuïteiten

Een annuïteit is het beste te beschrijven als een maandelijks vast bedrag, waarvan de samenstelling verandert. Bij een annuïteiten hypotheek wordt de annuïteit in de eerste jaren gevormd door een groot renteaandeel en een klein aflossingsaandeel, deze samenstelling verschuift langzaam, hierdoor ontstaan stijgende netto maandlasten. Wanneer u een annuïteiten hypotheek afsluit met een looptijd van 30 jaar, dan is na 22 jaar de helft van de hypotheekschuld afgelost. De annuïteiten hypotheek is geschikt voor mensen met een goed toekomstperspectief, die aan het begin van hun carrière staan of voor mensen mensen met een tweede woning.

Waarom een annuïteiten hypotheek

  • De annuïteiten hypotheek is een eenvoudige en heldere hypotheekvorm.
  • U geniet in de eerste jaren met een annuïteiten hypotheek van lage maandlasten.
  • Als u kiest voor een annuïteiten hypotheek, dan lost u uw hypotheekschuld gegarandeerd af.

Waarom geen annuïteiten hypotheek

  • U moet bij een annuïteiten hypotheek rekening houden met stijgende netto maandlasten.
  • In de begin jaren van een annuïteiten wordt nauwelijks afgelost.
  • De annuïteiten hypotheek is een relatief dure hypotheek als wordt gekeken naar de hele looptijd.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …