E

en effectenhypotheek wordt samengesteld door een aflossingsvrije hypotheek en een effectenportefeuille. Gelijk aan een spaarhypotheek en beleggingshypotheek wordt bij een effectenhypotheek gedurende de looptijd niet afgelost, waardoor u maximaal kunt profiteren van de fiscale renteaftrek. U geniet met een effectenhypotheek van gelijkblijvende bruto en netto maandlasten, deze lasten bestaan uit rente. Daarnaast bent u verplicht periodiek of eenmalig in te leggen. Een eenmalige inleg kunt u meefinancieren, hierdoor wordt 130% tot 150% van de executiewaarde geleend. De rente van het meegefinancierde bedrag is echter niet fiscaal aftrekbaar.

Bij een beleggingshypotheek wordt door de verzekeraar belegd, terwijl u bij een effectenhypotheek zelf de touwtjes in handen heeft. Het doel is hetzelfde, aangezien de verkoopopbrengst van de effectenportefeuille aan het einde van de looptijd van de hypotheek minimaal gelijk moet zijn aan de hypotheekschuld.

Een effectenhypotheek is interessant voor mensen die willen genieten van maximale fiscale renteaftrek, een ruime keuze willen hebben met beleggen en daardoor een hoger rendement denken te behalen en voor mensen waar onzekerheid geen obstakel vormt.

Waarom een effectenhypotheek

  • Bij een effectenhypotheek wordt afgelost aan het einde van de looptijd van de hypotheek, daardoor kunt u maximaal profiteren van de fiscale renteaftrek gedurende de looptijd van de hypotheek.
  • Een effectenhypotheek biedt grote beleggingsvrijheid, want u bepaalt zelf in welke aandelen u belegt, deze vrijheid wordt niet geboden bij een beleggingshypotheek.
  • U bent bij een beleggingshypotheek verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten in tegenstelling tot een effectenhypotheek, waar deze kosten worden bespaard.
  • Uw bruto en netto maandlasten zijn bij een effectenhypotheek altijd gelijk, dan geldt wel als voorwaarde dat de rentestand onveranderd blijft.

Waarom geen effectenhypotheek

  • De kans op restschuld is aanwezig bij een effectenhypotheek, aangezien u geen zekerheid hebt met betrekking tot de hoogte van uitkering. Aan de andere kant, het eindkapitaal kan ook hoger zijn dan noodzakelijk is.
  • Als u kiest voor een effectenhypotheek, dan hebben uw nabestaanden geen financiële zekerheid, want u bent niet verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …