E

en hybride hypotheek is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Het is een zeer populaire hypotheekvorm, want de zekerheid van een spaarhypotheek wordt gecombineerd met de flexibiliteit van een beleggingshypotheek, een andere naam voor deze hypotheek is spaarbeleggingshypotheek.

Net als bij een spaarhypotheek en beleggingshypotheek hoeft u bij een hybride hypotheek niet tussentijds af te lossen, waardoor u maximaal kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Tevens zijn de maandlasten gelijkmatig verdeeld, deze bestaan uit rente en premie. De premie wordt gelijk aan een beleggingshypotheek belegd in aandelen of obligaties. U kunt echter een gedeelte van de premie ook inleggen in een hypotheekrentefonds, dan ontvangt u over de ingelegde premie gegarandeerd rendement. U bepaalt bij een hybride hypotheek zelf hoeveel moet worden belegd en hoeveel moet worden gespaard.

Universal-life principe

Uiteraard moet aan het einde van de looptijd van de hybride hypotheek worden afgelost, maar u hebt niet de garantie dat u het geleende geld volledig kan terugbetalen. Het rendement van een hybride hypotheek is (naar keuze) namelijk niet, gedeeltelijk of helemaal gegarandeerd. De premies worden bij een hybride hypotheek vastgelegd volgens een “Universal-life principe”. Bij dit principe is het totaalbedrag van de premie vastgesteld, de premie bestaat uit een gedeelte overlijdensrisicodekking en een gedeelte kapitaalopbouw, de verhouding tussen deze componenten wordt elke maand opnieuw bepaald. De hoogte van de premie voor overlijdensrisicodekking neemt geleidelijk af en is afhankelijk van uw leeftijd en hoogte van het benodigde kapitaal bij overlijden. Waar de premie voor de overlijdensrisicodekking maandelijks afneemt, neem de kapitaalopbouw juist toe.

Waarom een hybride hypotheek

  • U hebt bij een hybride hypotheek flexibiliteit, aangezien u zelf bepaalt hoe de premie wordt gebruikt.
  • De hybride hypotheek is fiscaal gezien een aantrekkelijke hypotheek, want aflossingen zijn niet verplicht, waardoor u maximaal kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
  • Een hybride hypotheek kan meer opleveren dan noodzakelijk is, maar alleen bij goede beleggingsresultaten.

Waarom geen hybride hypotheek

  • Bij een hybride hypotheek wordt geleend, gespaard en belegd bij dezelfde hypotheekverstrekker, hierdoor is tussentijds overstappen naar een andere hypotheekverstrekker niet eenvoudig.
  • U bent flexibel met een hybride hypotheek, maar switchen tussen sparen en beleggen is absoluut niet kosteloos.
  • U kunt aan een hybride hypotheek een restschuld overhouden, bijvoorbeeld door verkeerde of ongelukkige beleggingen.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …