D

e levenhypotheek dankt haar naam aan de levensverzekering die aan de hypotheek is gekoppeld. De lasten zijn bij een levenhypotheek elke maand hetzelfde en bestaan uit premie en rente. U kunt bij een levenhypotheek tussentijds aflossen, maar dit is niet gebruikelijk. Vaak wordt aan het eind van de looptijd van de hypotheek pas afgelost, want dan kan maximaal worden geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Naast een levensverzekering wordt ook een kapitaalverzekering afgesloten, die moet ervoor zorgen dat de hypotheek aan het einde van de looptijd daadwerkelijk wordt afgelost. Wanneer u of uw partner komt te overlijden, dan zorgt de kapitaalverzekering voor een uitkering die gelijk is aan het verzekerde kapitaal, hiermee kan de hypotheek worden afgelost.

Een levenhypotheek heeft parallen met een spaarhypotheek, alleen bestaat bij een levenhypotheek geen verband tussen de hypotheekrente die u moet betalen en de spaarrente die u moet ontvangen. U hebt bij een levenshypotheek ook niet de garantie dat de hypotheek volledig kan worden afgelost. Hypotheekverstrekkers maken bij een levenhypotheek gebruik van een gegarandeerde rekenrente van 3% met kans op hoger rendement, door het gebruik van deze rente wordt een uitkering van 60% tot 70% van de hypotheekschuld gegarandeerd.

Geen volledig gegarandeerde aflossing

U moet bij een levenhypotheek premie betalen, deze premie bestaat uit een spaardeel en een risicodeel. Het spaardeel garandeert een bepaald bedrag, naast dat bedrag ontvangt u van de verzekeraar een extra bedrag in de vorm van bijvoorbeeld een winstdeling, dit is alleen niet gegarandeerd. Daardoor kan het voorkomen dat u aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet over het benodigde bedrag beschikt dat moet worden afgelost. Het risicodeel wordt alleen gebruikt voor het verzekeringsdeel. U geniet met een levensverzekering gedurende 30 jaar van fiscale vrijstelling, de gespaarde uitkering of belegde premies zijn belastingvrij.

De levenhypotheek is voor mensen met een laag inkomen minder interessant, aangezien zij minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Terwijl de levenhypotheek een uitkomst is voor mensen die beleggen een beetje te riskant vinden en sparen een tikkeltje te terughoudend.

Waarom een levenhypotheek

  • De lasten zijn bij een levenhypotheek elke maand hetzelfde.
  • Tijdens de looptijd van een levenhypotheek wordt niet afgelost, hierdoor profiteert u maximaal van de hypotheekrenteaftrek.
  • U kunt met een levenhypotheek een hoog rendement realiseren, waardoor u meer geld spaart dan uw hypotheekschuld.

Waarom geen levenhypotheek

  • Het kan voorkomen dat u niet genoeg spaart, bijvoorbeeld door een te lage winstdeling, dit resulteert uiteindelijk in een restschuld.
  • De administratieve kosten die u moet betalen bij een levenhypotheek zijn relatief hoog.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …