D

e lijfrente hypotheek is een lening die wordt gecombineerd met een aanvullende oudedagsvoorziening, hetzij een lijfrenteverzekering. Als een lijfrente hypotheek wordt afgesloten, dan wordt vastgelegd dat een bepaald bedrag wordt getransformeerd in lijfrente. Gelijk aan andere hypotheekvormen moet bij een lijfrente hypotheek elke maand rente worden betaald over de hypotheekschuld. Tevens moet premie worden betaald, waardoor de lijfrente kan worden opgebouwd. U ontvangt de lijfrente in de vorm van een uitkering als u met pensioen gaat, deze uitkeringen vinden periodiek plaats en moeten ervoor zorgen dat uw hypotheekschuld wordt afgelost.

Gelijkenissen aflossingsvrije hypotheek en lijfrente hypotheek

Op het moment dat u de eerste lijfrente in ontvangst mag nemen, is de volledige hypotheekschuld nog intact. Een lijfrente hypotheek vertoont grote overeenkomsten met een aflossingsvrije hypotheek, want gelijk aan een aflossingvrije hypotheek is de hoogte van een lijfrente hypotheek nooit hoger dan 100% van de executiewaarde, sterker nog de meeste hypotheekverstrekkers hanteren een percentage van niet meer dan 75%. Het gevolg hiervan is dat u altijd zelf geld moet investeren om aan de prijs van de woning te kunnen voldoen. U kunt de hypotheekschuld bij een lijfrente hypotheek eigenlijk alleen aflossen bij verkoop of overlijden.

U kunt met een lijfrente hypotheek maximaal profiteren van fiscale renteaftrek, gedurende de looptijd van de hypotheek wordt namelijk niet afgelost. Zoals eerder gezegd is de rente die moet worden betaald over de hypotheekschuld aftrekbaar, dat geldt evengoed voor de lijfrente, maar alleen als u een aantoonbaar pensioentekort hebt. Tevens is de lijfrenteaftrekmogelijkheid beperkt tot een bedrag van € 1.069. Overigens bent u verplicht inkomstenbelasting te betalen over de uitkering die u ontvangt in de vorm van lijfrente.

Waarom een lijfrente hypotheek

  • U profiteert met een lijfrente hypotheek van maximale fiscale renteaftrek.
  • Het is mogelijk een redelijk hoog gegarandeerd rendement te behalen op de lijfrenteverzekering, maar dan moet de premie wel worden belegd.
  • De premie die u moet betalen voor de lijfrenteverzekering is onder voorwaarden aftrekbaar.

Waarom geen lijfrente hypotheek

  • Een lijfrente hypotheek is grotendeels afhankelijk van fiscale voordelen en daardoor zeer gevoelig voor veranderingen in de belastingwetgeving.
  • U kunt bij slechts een beperkt aantal hypotheekverstrekkers terecht voor een lijfrente hypotheek, hierdoor hebt u weinig keuze en flexibiliteit.
  • Het is bij een lijfrente hypotheek niet mogelijk de hele hypotheek ineens af te lossen, waardoor fiscaal nadelige gevolgen kunnen ontstaan, aangezien de hypotheekrente voor maximaal 30 jaar kan worden afgetrokken.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …