U

w hypotheek hoogte is grotendeels afhankelijk van de koopsom, toch moet ook rekening worden gehouden met bijkomende kosten, deze kunnen doorgaans worden meegefinancierd. Bij de vraagprijs van een woning is vaak de afkorting k.k. vermeld, ofwel kosten koper. Als kosten koper is vermeld, dan moeten de bijkomende kosten van de transactie worden betaald door de kopende partij. Gedacht moet worden aan overdrachtsbelasting, die 6% van de koopsom bedraagt en notariskosten in verband met de eigendomsoverdracht (transportakte).

Het kan ook voorkomen dat bij de vraagprijs van een woning de afkorting v.o.n. (vrij op naam) is vermeld, dan worden de bijkomende kosten betaald door de verkopende partij. Als u zoekende bent naar een nieuwbouwwoning, dan is bij de vraagprijs altijd de afkorting v.o.n. vermeld. In tegenstelling tot bij een bestaande woning, is overdrachtsbelasting bij een nieuwbouwwoning niet van toepassing, in plaats daarvan moet btw worden betaald. De kosten van de grondoverdracht komen voor rekening van de projectontwikkelaar.

De genoemde kosten behoren standaard tot kosten koper, maar u kunt als kopende partij nog meer kosten moeten betalen, zoals:

Een nieuwbouwwoning wordt in de meeste gevallen v.o.n. verkocht, dat wil niet zeggen dat u automatisch gevrijwaard bent van bijkomende kosten, hiervan is bouwrente een goed voorbeeld. Tevens moet een waarborgsom worden gestort of een bankgarantie worden geregeld, dit kan ook zorgen voor kosten als u uw verplichtingen niet nakomt.

De hypotheeksom bedraagt vaak 105% van de marktwaarde, dan is kosten koper meegefinancierd.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …