B

ij het afsluiten van een hypotheek moet u eenmalig afsluitprovisie betalen. In de meeste gevallen moet de afsluitprovisie worden betaald aan de tussenpersoon, behalve als de hypotheek direct bij de bank wordt afgesloten. De hoogte van de afsluitprovisie is afhankelijk van de tussenpersoon, doorgaans wordt een bedrag aangehouden van ongeveer 1% van de hypotheeksom. U bent bij sommige hypotheekvormen verplicht een levensverzekering af te sluiten, vaak moet u over het kapitaal van de levensverzekering ook afsluitprovisie betalen. U zou de afsluitprovisie kunnen beschouwen als vooruitbetaalde rente.

Gelukkig kunt u de afsluitprovisie wel aftrekken van de belasting, dat kan niet alleen in het jaar dat de hypotheek wordt afgesloten. In het jaar dat de hypotheek wordt afgesloten kunt u 1,5% van de hypotheeksom aftrekken met een maximum van € 3.630. Als u de hypotheek samen met uw fiscale partner afsluit, dan kunt u zelfs € 7.260 aftrekken.

Hoeveel afsluitprovisie is aftrekbaar?

U hebt zonder fiscale partner een hypotheek afgesloten ter hoogte van € 463.000 met een looptijd van 20 jaar en moet € 4.630 afsluitprovisie betalen. Helaas kunt u in het eerste jaar € 1.000 niet aftrekken van de belasting, maar dit bedrag is over 20 jaar wel gelijkmatig aftrekbaar. Anders gezegd, de jaarlijkse aftrekpost bedraagt € 50. Hierdoor is het bedrag dat u in het eerste jaar kunt aftrekken geen € 3.630, maar € 3.680.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …