B

ij een hypotheekaanvraag bent u doorgaans verplicht een taxatierapport te laten opstellen, uitgezonderd van nieuwbouwprojecten. Een taxatierapport moet worden opgesteld door een erkende taxateur en moet de hypotheekverstrekker inzicht verschaffen over de verkoopwaarde van de woning. Soms biedt een taxatierapport een hypotheekverstrekker niet voldoende zekerheid en wordt een bouwkundig rapport gevraagd.

U wordt verplicht gesteld een bouwkundig rapport te laten opstellen, als in het taxatierapport wordt vermeld dat de toekomstige kosten voor achterstallig onderhoud meer dan 10% bedragen van de vrije verkoopwaarde van de woning. Een bouwkundig rapport is ook noodzakelijk als de woning is gebouwd voor 1940.

Natuurlijk wordt in een bouwkundig rapport aandacht geschonken aan de staat van de woning, maar ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld het dak, zelfs als het een woning betreft van de onderste verdieping van een flatgebouw. Ondanks dat u slechts een klein gedeelte van het totale flatgebouw gaat bezitten, bent u wel medeverantwoordelijk en dus aansprakelijk.

In een bouwkundig rapport worden altijd de onderstaande onderwerpen behandeld.

  • Dakconstructie, dakbedekking, dakkapellen en schoorstenen;
  • gevels, ofwel metsel- en betonwerk;
  • fundering, kruipruimte en vloeren;
  • kozijnen, ofwel ramen en deuren;
  • installaties;
  • ventilatie.

Het is niet meer dan logisch dat de bouwkundige de woning grondig inspecteert, aangezien een oordeel moet worden gegeven over de staat van het onderhoud. Als de bouwkundige verwacht dat op korte termijn onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden, dan zult u hierover worden geadviseerd en worden geïnformeerd over de mogelijke kosten. U moet bij onderhoudswerkzaamheden denken aan het vervangen van de riolering of de dakbedekking. De bevindingen, aanbevelingen en kosten worden vermeld in een overzichtelijk rapport, dat rapport kan worden gebruikt bij het aanvragen van een offerte bij een aannemer. Daarnaast is een bouwkundig rapport te gebruiken bij het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie.

Een bouwkundig rapport zorgt wel voor extra kosten, maar u komt achteraf niet voor verrassingen te staan.

Vind en vergelijk hypotheek adviseurs …